Zmywarka do naczyń z reguły wykorzystywana jest do mycia garnków, sztućców, talerzy i szklanek, jednak można jej użyć również do innych celów.
To urządzenie AGD wspaniale sprawdza się do dezynfekcji, ponieważ podczas działania wykorzystuje wysoką temperaturę. Można także wygodnie pasteryzować różne przetwory. Zatem jak się okazuje, jest to niezwykle wielofunkcyjne urządzenie. Sprawdźmy, do czego jeszcze może się przydać!
Zmywarka to bez wątpienia jedno z najlepszych urządzeń, które można kupić do swojego domu. Każdy, kto ma ją w swoim domu, wie, jak dużo oszczędza się dzięki niej czasu, a także wody. Jest zatem ekologicznie i praktycznie. Jej niesamowitą moc docenią zarówno single, jak i duże rodziny.
Jednak jak jeszcze można ją wykorzystać? Zmywarka niekoniecznie musi służyć do czyszczenia jedynie naczyń. Doskonale sprawdza się także w przypadku różnych akcesoriów, zarówno tych kuchennych, jak i łazienkowych. Oczywiście wówczas należy je myć osobno. Możesz zatem umieścić w niej gąbki, gumowe rękawice, szczotki do butelek, a także talerz z mikrofalówki, a nawet filtry z wentylatora. Urządzenie dokładnie je zdezynfekuje i umyje. Z pewnością zrobi to lepiej niż Ty przy wykorzystaniu rąk i wody.
Możesz także umieścić w niej blaszki z piekarnika i usunąć uporczywy tłuszcz lub przypalone jedzenie. Zmywarka wspaniale sprawdza się także do dezynfekowania silikonowych przedmiotów. To jednak nie wszystko, wiele osób wykorzystuje zmywarkę do tego, aby zdezynfekować zabawki, nawet klocki lego (trzeba je jednak umieścić w woreczku, który przepuści ciepło i wodę, a przy tym pozwoli nie pogubić klocków).
Zatem lista przedmiotów, które możesz w niej umieścić, jest naprawdę długa. Warto jedynie pamiętać, aby dostosować do nich odpowiedni program oraz sprawdzić, czy mogą być poddawane czyszczeniu z wykorzystaniem wysokiej temperatury.
Zmywarka jest także wykorzystywana do pasteryzowania przetworów. Ciepło i woda wspaniale sprawdzają się do tego zabiegu, a wówczas dżemy, ogórki czy sosy będą doskonale zabezpieczone i to na długie miesiące. Wystarczy dobrać odpowiedni słoik i oczywiście, zanim go zamkniemy, zostawić przestrzeń między płynem a denkiem. Dzięki temu ciśnienie, które wytworzy się w naczyniu, nie rozsadzi go od środka.
Słoiki należy ustawić w zmywarce pokrywką do dołu, przy zachowaniu odległości od siebie. Następnie włącz niezbyt długi program, w zupełności wystarczy 20–30 minut. Oczywiście nie dodawaj detergentów! Po zakończeniu procesu pasteryzacji zaczekaj, aż słoiki wystygną i już możesz ustawić je w spiżarni. Gwarantujemy, że jest to niezawodne rozwiązanie, z którego korzystają praktyczne gospodynie domowe. Taki sposób sprawi, że Twoje przetwory będą długo świeże i pyszne.
Zdj. główne: ZHIJIAN DAI/unsplash.com